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All the Truth Member
Messaggi: 598
Data registrazione: Aug 2008
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06-10-2008, 05:38 PM
C'e' una nuova stella nel firmamento alimentare:il succo di melograno.Quote:
Tuttavia, le ragioni che mettono seriamente in dubbio l'utilità del resveratrolo sono ancora più semplici: il dosaggio e la biodisponibilità. Tutti gli esperimenti condotti riguardavano dosi di resveratrolo molto elevate; le cavie di laboratorio sono state alimentate con dosi di 300 mg/kg ed anche piu'! La biodisponibilità invece indica la capacità del corpo umano di assorbire una sostanza: la biodisponibilità del resveratrolo è bassissima, in quanto viene metabolizzato molto velocemente. Una dose di 25 mg lascia tracce di concentrazione nel plasma trascurabili e dopo 30-60 minuti circa i valori di picco sono circa 10-100 volte inferiori alle dosi utilizzate negli esperimenti in laboratorio! HIGH ABSORPTION BUT VERY LOW BIOAVAILABILITY OF ORAL RESVERATROL IN HUMANS Thomas Walle, Faye Hsieh, Mark H. DeLegge, John E. Oatis, Jr., and U. Kristina Walle Department of Cell and Molecular Pharmacology and Experimental Therapeutics (T.W., J.E.O., U.K.W.) and Digestive Disease Center (M.H.D.), Medical University of South Carolina, Charleston, South Carolina; and Amgen, Inc., Thousand Oaks, California (F.H.) The dietary polyphenol resveratrol has been shown to have chemopreventive activity against cardiovascular disease and a variety of cancers in model systems, but it is not clear whether the drug reaches the proposed sites of action in vivo after oral ingestion, especially in humans. In this study, we examined the absorption, bioavailability, and metabolism of 14C-resveratrol after oral and i.v. doses in six human volunteers. The absorption of a dietary relevant 25-mg oral dose was at least 70%, with peak plasma levels of resveratrol and metabolites of 491 ? 90 ng/ml (about 2 ?M) and a plasma half-life of 9.2 ? 0.6 h. However, only trace amounts of unchanged resveratrol (<5 ng/ml) could be detected in plasma. Most of the oral dose was recovered in urine, and liquid chromatography/mass spectrometry analysis identified three metabolic pathways, i.e., sulfate and glucuronic acid conjugation of the phenolic groups and, interestingly, hydrogenation of the aliphatic double bond, the latter likely produced by the intestinal microflora. Extremely rapid sulfate conjugation by the intestine/liver appears to be the rate-limiting step in resveratrol's bioavailability. Although the systemic bioavailability of resveratrol is very low, accumulation of resveratrol in epithelial cells along the aerodigestive tract and potentially active resveratrol metabolites may still produce cancer-preventive and other effects. |
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